Yksityisyys ja moderni teknologia

Mitä yksityisyys on?

Yksityisyydellä tarkoitetaan luonnollisen henkilön oikeutta suojautua ulkopuoliselta puuttumiselta, sekä oikeutta mahdollisuuksiin suojautua ulkopuoliselta puuttumiselta. Oikeutta yksityisyyteen pidetään yhtenä ihmisoikeuksista ja siitä säädetään YK:n ihmisoikeuksien julistuksen 12. artiklassa.

Älköön mielivaltaisesti puututtako kenenkään yksityiselämään, perheeseen, kotiin tai kirjeenvaihtoon älköönkä loukattako kenenkään kunniaa ja mainetta. Jokaisella on oikeus lain suojaan sellaista puuttumista tai loukkausta vastaan.

YK:n ihmisoikeuksienjulistus, 12. artikla.

Miksi yksityisyyttä pidetään tärkeänä, vai pidetäänkö?

Oikeutta yksityisyyteen pidetään universaalina, kaikille kuuluvana, ihmisoikeutena. Tämän ihmisoikeuden turvaamisen on katsottu olevan tärkeää toisen maailmansodan hirmutekojen toistumisen ehkäisemiseksi. Kuitenkin kuluneen vuosikymmenen aikana on alettu kyseenalaistaa sen tarpeellisuutta, milloin piratismin, milloin vihapuheen kitkemisen yhteydessä. Ihmiset entistä enemmän jakavat tietojaan vailla huolen häivää milloin arvontoihin milloin kasvottomien tietojenkalasteluyritysten mobiilipeleihin tai "testaa mikä leipä olet"-facebookvisoihin. Juuri ketään ei tunnu haittaavan aika-ajoin otsikoihin tupsahtelevat paljastukset siitä kuinka kännykkämme nauhoittavat puhettamme, sijaintiamme, ympäri vuorokauden.

Kuinka olemme siirtyneet ajasta jolloin yksityisyyden turvaamista pidettiin ensisijaisen tärkeänä toisen maailmansodan kaltaisten täyskatastrofien ja hirmutekojen ehkäisyssä, aikaan jossa anonyymiä viestintää yritetään estää mielipahan ehkäisemisen varjolla? Tänä päivänä on täysin normaalia että valtiot, yritykset, ja lukemattomat muut tahot seuraavat meidän jokaista liikettämme, ostostamme, sosiaalista kontaktiamme. Hinta jonka maksamme todella tehokkaiden työkalujen käytöstä on yksityisyytemme, mutta kutsumme niitä ilmaisiksi. Harva miettii koko aihetta ennen kuin se tulee konkreettisesti osaksi arkipäivää - toisille vaikkapa vainoajan takia, joillekin hirmuhallitsijan sortovallan kautta. Koskaan ei voi olla varma ettei joudu joskus tilanteeseen jossa salattu viestintä on elinehto.

Mitä teen, kun tulee ikävä yksityisyyttä?

Noin kysyi sisäinen salaliittoteoreetikkoni keskustellessani aiheesta ystäväni kanssa. Ystävä kysyi tyynesti että miksi ihmeessä kenelläkään tarvitsisi olla oikeutta tai mahdollisuutta käyttää nettiä anonyymisti. Kiinan valtio onkin päättänyt ettei ole. Eikä kenelläkään Kiinassa ole myöskään oikeutta esimerkiksi kommunikoida huonomaineisen henkilön kanssa ilman seurauksia.

China is marrying Big Brother to Big Data. Every citizen will be watched and their behaviour scored in the most ambitious and sophisticated system of social control in history.

Matthew Carney, ABC News

Minusta Kiinan malli on sekä pelottava että aivan saakelin pelottava, ja vaarallinen. En haluaisi joutua arvostelluksi valtiotasolla pakastepizzavalintani tai baariseurani perusteella. En myöskään varsinaisesti pidä nykyisestä trendistä kaivella ihmisten twitterpostauksia kymmenen vuoden takaa pelkästään julkisen nöyryytyksen ja sosiaalisen ristiinnaulitsemisen vuoksi. Mitä sitten tulisi tehdä, jos haluaa pysyä piilossa? Kuka osaisi aiheessa neuvoa?

Näkymättömyyden taito

Käännyin kirjojen kautta tutuksi tulleen Kevin Mitnickin puoleen, ja tartuin kirjaan nimeltä The Art of Invisibility, vapaasti suomennettuna näkymättömyyden taito. Kirjassa FBI:lta piileskellyt Mitnick kertoo askel askeleelta miksi oikein mikään varovaisuuden taso ei riitä, ja käy todella yksityiskohtaisesti läpi kuinka pienet ja yleiset lipsahdukset johtaa helposti siihen että kaikki vaivannäkö on turhaa. Näkymättömyys on rankkaa ja äärimmäisen työlästä, mutta vielä jotenkuten mahdollista.

1. Purchase prepaid gift cards anonymously. In the EU, you can purchase prepaid credit cards anonymously at viabuy.com

2. Use open Wi-Fi after changing your MAC address

3. Find an e-mail provider that allows you to sign up without SMS validation. Or you can sign up for a Skype-in number using Tor and a prepaid gift card. With Skype-in, you can receive voice calls to verify your identity. Make sure you are out of camera view (i.e., not in a Starbucks or anywhere else with camera surveillance). Use Tor to mask your location when you sign up for this e-mail service.

4. Using your new anonymous e-mail address, sign up at a site such as paxful.com, again using Tor, to sign up for a Bitcoin wallet and buy a supply of Bitcoin. Pay for them using the prepaid gift cards.

5. Set up a second anonymous e-mail address and new secondary Bitcoin wallet after closing and establishing a new Tor circuit to prevent any association with the first e-mail account and wallet.

6. Use a Bitcoin laundering service such as bitlaunder.com to make it hard to trace the currency's origin. Have the laundered Bitcoin sent to the second Bitcoin address.

7. Sign up for a VPN service using the laundered Bitcoin that does not log traffic or IP connections. You can usually find out what is logged by reviewing the VPN provider's privacy policy. (e.g., TorGuard).

8. Have a cutout obtain a burner portable hotspot device on your behalf. Give the cutout cash to purchase it.

9. To access the Internet, use the burner hotspot device away from home, work, and your other cellular devices.

10. Once powered up, connect to VPN through the burner hotspot device.

11. Use Tor to browse the Internet.

Kevin Mitnick, Art of Invisibility

Oheisella listalla on tiivistelmä kirjan aiheista muistilistana. Kaikki tuo, vain jotta voit viestiä Internetin kautta ilman pelkoa että kohta ovellasi on diktaattorin teloitusjoukot. Yksikin lipsahdus voi vesittää koko operaation.

Jos nyt ajattelet että olet kyllä ladannut laittomasti elokuvia ja musiikkia saamatta siitä sakkoja, tai kenties jopa ostanut laittomia päihteitä netistä onnistuneesti, niin tiedä ettei se tarkoita etteikö sinua olisi pystytty jäljittämään - siihen vain ei ole ollut tarpeeksi tarvetta. Hienostuneemmat tutkinnat vaativat vielä toistaiseksi paljon resursseja, kuten aikaa ja rahaa.

Minusta on todella hienoa, että vielä ei olla sellaisessa tilanteessa jossa yksittäisten ihmisten, poliitisten puolueiden, tai istuvan hallituksen äkkinäisestä päätöksestä voitaisiin kitkeä kaikki keinot kansalaiselta suojella yksityisyyttään, mutta aiheesta on tärkeää puhua ettei keskustelu lipsu liikaa totalitaarista valtiovaltaa havittelevien vallanhimoajien retoriikkaan ja monopoliin. Oikeutta yksityisyyteen eivät tarvitse vain poliisia välttelevät rikolliset, vaan jokainen meistä. Kun meiltä viedään kyky salattuun viestintään, meiltä voidaan viedä kaikki muukin.

Esa
Wildcard Group Partner