Helsingin sanomat julkaisi 22.1.2021 Marko Junkkarin artikkelin Keskustan virtuaalisesta vaalitilaisuudesta ja puhujan kohtaamasta virtuaalisesta häiriköinnistä. Virtuaalinen tapahtuma oli nimeltään Rakas city: Valoa vaalityöhön, ja sen järjestäjätahona oli Helsingin keskustanaiset. Tapahtumassa puhumassa oli Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko, jonka puhe ikävästi keskeytettiin heti muutaman minuutin kohdalla. Keskeytys mitä ilmeisemmin sisälsi asiattomia videoita tietokonepeleistä, jonkinlaista rasistista solvausta englanninkielellä sekä kommentointia kommenttikenttään.
Tilanne saatiin minuuteissa hallintaan sulkemalla vapaa pääsy, ja poistamalla häiriköt yksitellen tilaisuudesta. Häiriötä kaikenkaikkiaan noin viidestä seitsemään minuuttia, mikä tietysti oli enemmän kuin tarpeeksi jotta häiriköt saivat osallistujat hämilleen, mikä varmaan oli perimmäinen tarkoitus.
Toimittaja esittää että tämänlainen hyökkäys virtuaalitapahtumaan on vielä vakavampi kuin mitä se olisi tapahtuessaan oikeassa elämässä kasvotusten, ja perustelee tätä sillä että virtuaalitapahtumat ovat näissä kunnallisvaaleissa monille ehdokkaille ainoa tapa tavata äänestäjiään.
Virtuaalinen tai ei, tapahtuma on aina tapahtuma
Mietitäänpä kuitenkin hetki tuota vertausta. Ajatusleikin aikana maailma on koronasta vapaa, mutta muutoin samanlainen. Kasvotusten tapahtuva vaalitilaisuus, mitä kaikkea se sisältää, mitä suunniteltaessa tulisi ottaa huomioon? Oletan että vaalitapahtumat noudattavat melkolailla samaa kaavaa kuin muutkin tapahtumat. Tällöin ainakin paikka ja aika ovat olennaisia. Myös osallistujamäärästä ja tapahtuman luonteesta riippuen voi olla syytä kiinnittää huomiota järjestykseen. Suurempien tilaisuuksien kohdalla, miksei pienempienkin, on syytä tehdä ilmoitus poliisille että virkavalta pysyy kartalla tapahtumista.
Miksi keskustori valoisaan aikaan on suositumpi paikka, kuin vaikkapa asematunneli keskellä yötä? Kahvitapahtuma päiväsaikaan keskustorilla on usein ehdokkaiden mieleen, sillä sinne kerääntyy säyseää ja aktiivista äänestäjäjoukkoa, ja turvallisuutta lisää valon määrä ja hyvä näkyvyys. Jos porukkaan sattuisi kännisiä huutelijoita tai muita öykkäreitä, olisi ne helppo tunnistaa ja virkavalta olisi tuota pikaa paikalla auttamassa tarvittaessa. Tilaisuuksissa joissa on tarkoitus kuunnella yhtä puhujaa kerrallaan, ei jaeta kovaäänisiä tai mikrofoneja koko yleisölle kerralla. Jos jaettaisiin, osattaisiin kyllä ennustaa että siitä tulee tavalla tai toisella häiriötä ja hässäkkää.
Pimeässä asematunnelissa yöaikaan järjestetty vaalitapahtuma taas varmasti keräisi paljon ei-toivottua huomiota, ja johtaisi helposti välikohtauksiin ilman minkäänlaista turvallisuussuunnitelmaa. No, vaalikahvejahan ei hirveästi kaduilla yöaikaan järjestelläkään, mutta kaikenlaisia protesteja ja kulkueita kyllä. Niiden kohdalla ei kuitenkaan jakseta aina yllättyä kun kahden leirin edustajat äityy kahinaan pimeydessä.
Miksi me kuvittelemme että samat lainalaisuudet, jotka meille on arkipäivää kadulla, eivät pätisi internetissä?
Virtuaalinen vaalitilaisuus järjestettiin Microsoftin Teams-alustalla niin että samaan kokouspuheluun kutsuttiin kaikki jotka liittyä halusivat. Liittyminen onnistui nimimerkillä, antamatta sen tarkempia tunnistetietoja tai vahvistuksia, ja liittymislinkki julkaistiin julkisena facebookkiin. Järjestäjät siis pitivät ihan tarkoituksella avoimia ovia kenelle tahansa, ja antoivat jokaiselle osallistujalle mahdollisuuden lähettää kuvaa, ääntä ja tekstiä, aivan kuten palaveripuheluissa. Myös itse puheenjohtajan puheen aikana.
Jos tapahtuman organisointi vastaa American Pie -elokuvista tuttua teinien tapaa järjestää kotibileitä kun vanhemmat on reissussa, niin onko ei-toivotut vieraat ja välikohtaukset todella uusi ilmiö vai voisiko kyseessä olla vanhan tuttu uudella kampauksella? Puheenjohtaja Saarikko kertoo artikkelissa että suljettu tilaisuus ei ole vaihtoehto, koska se ei ole kansanvaltaa. Hän myös kertoo varoittaneensa muita puolueita siitä että tällainenkin häirinnän muoto on olemassa. Toimittajan mielestä kyseessä on hyökkäys jonka tarkoituksena on estää kansanvallan toteutumista, ja se on siksi syytä ottaa vakavasti. Kommenteissa vaaditaan tekijän jäljittämistä Keskusrikospoliisin resursseilla.
Tervetuloa internettiin
Minä olen eri mieltä. Minusta kyseessä on ilmiselvä trollailu jossa hämmennyksestä nauttivat häiriköt tekevät mitä hämmennyksestä nauttivat häiriköt on aina tehneet. Historia on pitkä ja tekojen vakavuus vaihtelee aina. Ovikellojen myötä tuli ovikellotemput missä ovikelloa soitettiin ja juostiin pakoon katsomaan naapurin ilmettä kun ovella ei olekaan avattaessa ketään. Radikaaleimmat häiriköt tehostivat temppua laittamalla portaille paperipussissa koiran ulostetta, ja sytyttämällä paperipussin palamaan. Hauskuus tuli siitä kun naapuri alkaa polkemaan paperipussia sammuttaakseen palon, ja koiran uloste leviää kaikkialle ympäristöön. Puhelinten myötä tuli pilapuhelut, joista on nähty monenlaisia variaatioita vuosikymmenten varrella. Tämä yleistyi entisestään kun tuli kännykät ja teinit pystyivät keskenään oikein porukalla soittelemaan pilapuheluita vaikka puumajasta, koulureitin varrelta tai kotitalon ullakolta.
Verkkoyhteyden saapuessa kotitalouksiin pilapuhelut kehittyivät myös aivan uudelle tasolle. Kun moninpelejä pelaavat pelaajat tarvitsivat kanavat kommunikointiin pelin aikana, syntyi liuta erilaisia vaihtoehtoja ryhmäpuheluihin. Monilla pelaajilla Skype oli ensikosketus ryhmäpuheluihin. Sattumalta Skype ja Skypen toiminnot on juurikin se minkä päälle Teams on rakennettu, ja ryhmäpuhelu käytännössä juuri se ominaisuus mitä artikkelin virtuaalinen vaalitapahtuma käytti toteutukseen. Ryhmäpuhelujen yleistyessä videopelaajien keskuudessa tuli mukaan vieläkin käytössä olevia kanavia, kuten Teamspeak ja Ventrilo. Pian syntyi ilmiö joka kantoi nimeä "ventrilo harassment" missä kesken pelin ja ryhmäpuhelun mukaan liittyy ääniklipeillä keskusteleva kasvoton taho kylvämään hämmennystä ja nauhoittamaan reaktioita. Äänet voi olla vaikkapa elokuvista leikattuja näyttelijän repliikkejä, tai mielikuvituksettomissa tapauksissa kovaa huutoa tai aikuisviihdevideon taustaääniä. Linkin takaa löytyvä alle neljän minuutin Arnold Schwarzenegger -pätkä on niin suosittu, että siitä huolimatta että kyseessä on ties kuinka moneen kertaa uudelleen lisätty, kauan ennen youtubea syntynyt klippi, niin sitä on nostalgiahengessä katsottu tähän mennessä 2007 jälkeen jo 2 190 739 kertaa.
Toistaiseksi kenties modernein muoto samasta vanhasta trollailusta tunnetaan nimellä Zoombombing. Termi vakiintui keväällä 2020 kun koronapandemian takia globaalisti siirryttiin yhtäkkisesti etätyöskentelyyn, ja etätyöskentelyn tärkeimmäksi työkaluksi valittiin parhaiten markkinoitu, mutta heikoimmalla tietoturvalla varustettu Zoom. Ilmiössä oli kyse häiriköistä jotka pääsivät erilaisilla työkaluilla skannaamaan netistä linkkejä avoimiin käynnissä oleviin zoom-kokouksiin ja liittymään niihin.
Listaa viihdyttävistä internetjekuista voisi jatkaa loputtomiin, mutta se olisi siinä mielessä hyvin itseään toistavaa että näitä kaikkia yhdistää muutama olennainen ja selkeä tekijä: tavoitteena useimmiten on pilailu jonkun kustannuksella, ja pilan kohde harvoin nauttii siitä itse - saattaa jopa suuttua hieman. Vähän kuin tosimaailmassa istuessaan pierutyynylle, tai saadessaan oven päältä saavillisen vettä niskaansa.
Olen kuitenkin sitä mieltä että meillä on käsissämme ilmiö josta ehdottomasti tulisi huolestua. Se ilmiö vain ei ole se, kun pilkka osuu omalle kohdalle ja tuntuu pahalta. Se ei myöskään ole kuvitelma siitä että juuri minä olen ensimmäinen ja ainoa pilkan kohde maailmassa, eikä se että jekkuilijat keksii uusia väyliä pilkantekoon. Todellinen ilmiö josta meidän tulisi olla huolissamme on teinin kotibileitä muistuttava organisoinnin ja tietoturvan taso hallituspuolueen virallisessa vaalitapahtumassa. Toinen todellinen huolestuttava ilmiö on paniikkia lietsovat toimittajat joille digitaaliset pierutyynyt näyttäytyy demokratian kumoamisena.
Kuinka välttää "partycrasherit" virtuaalisissa tapahtumissa?
Valitse työkalut oikein
Vasara ei ole hyvä ruuvimeisseli, vaikka kuinka olisi tottunut käyttämään vasaraa ja selvinnyt vasaralla ennenkin. Myös virtuaalitapahtumissa on syytä valita työkalut tarpeen mukaan. Jos tapahtumaan odotetaan esimerkiksi 5000 osallistujaa, on hyvin todennäköistä että työkaluksi sopii joku isompiin esityksiin erikoistunut paremmin kuin se sama millä viiden henkilön tiimipalaverit on pidetty.
Youtube-streamit, Facebook-livet, ja muut suoratoistojärjestelmät on omiaan toimittamaan sisältöä suurelle yleisölle. Kun Felix Kjellberg pitää livelähetystä sadalletuhannelle tilaajalleen, ja noin 20.000 yhtäaikaiselle livekatsojalle, alustana on Youtube ja ongelmilta vältytään. Teams, Skype tai Zoom ei vastaavaan pysty, eikä ole sellaiseen tarkoitettu.
Livestreamausta pelätään turhaan, sitä kuvitellaan rakettitieteeksi. Sitä se ei ole, perustoiminnoiltaan livestreamin pystyttäminen on todella helppoa. Haastavammaksi se menee vasta kun halutaan tarjota katsojille automatisoituja erikoistehosteita ja integroida mukaan erilaisia toimintoja ja vimpaimia.
Asetukset kuntoon
Esimerkiksi Microsoft Teamsissa tarvittavat asetukset löytyy suoraan kokouksen asetuksista. Sieltä voi klikata kenellä on oikeus esittää, puhua, tai päästä "eteistilan" läpi suoraan mukaan kokoukseen.
Tärkeintä on valita tarkkaan kenellä on oikeus vaikuttaa siihen mitä osallistujat näkee tai kuulee, olipa kyseessä video, ääni tai chat. Periaate on täsmälleen sama kuin turva-aidoissa ja järjestyksenvalvojissa livekeikalla, tai ylipäätään kulkuluvilla työpaikoilla.
Myös suuremmissa livelähetyksissä on mahdollista ylläpitää interaktiivisuutta esimerkiksi chatin kautta, ja on mahdollista myös valvoa chattia, estää spämmiä erilaisin hidastesäännöin (esimerkiksi sallimalla vain yksi viesti minuutissa aina yhdeltä lähettäjältä) tai asettaa chattiin puskuriaikaa jolloin moderaattorit ehtii karsimaan häirikköviestit pois ennen kuin ne menevät julkiseen lähetykseen.
Mitä suurempi tilaisuus on, ja mitä enemmän sinne halutaan osallistumismahdollisuuksia yleisölle, sitä enemmän on syytä suunnitella ja sitä suurempi järjestäjäporukka tarvitaan järjestystä ylläpitämään.
Entä jos ei osaa eikä halua opetella?
Palkkaa ammattilainen tekemään. Jos tarvitset kyydin johonkin, eikä sinulla ole ajokorttia, otat taksin. Jos haluat ruokaa kotiin etkä ole valmis noutamaan sitä, tilaat kotiinkulketuksen. Miksi ihmeessä virtuaalitapahtuman järjestäminen olisi poikkeus? Osaamista on kaikkialla ja valtavasti, erityisesti nuoremmissa ikäluokissa on todella laaja osaajakunta livelähetysten suhteen.
Monelta pelisessioitaan streamaavalta Jonnelta ja Jonnalta onnistuu monikameramiksaus, nimikyltit lower thirdiin, "stinger"-siirtymät ja muut tehosteet paremmin kuin tv-kanavan kivettyneeltä veteraanilta. Ei ole mitään syytä jättää sitä potentiaalia hyödyntämättä.
Käytämme evästeitä tässä sivustossa moniin käyttötarkoituksiin, jotka liittyvät sivuston toimivuuteen, analysointiin ja markkinointiin.
Sivuston seurantaan käytämme Googlen Analytics palvelua. Seurannan tarkoitus on kerätä tilastotietoa esimerkiksi sivun kävijämäärästä sekä suosituimmista sisällöistä.
Lisätietoja Googlen evästeistä voit lukea täältä: Googlen evästekäytäntö. Evästetiedot auttavat meitä parantamaan sivustomme toimivuutta ja käytettävyyttä.
3rd Party Cookies
This website uses Google Analytics to collect anonymous information such as the number of visitors to the site, and the most popular pages.
Keeping this cookie enabled helps us to improve our website.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!